Studium WSET

12.06.2022

Co je WSET?

WSET je zkratka pro původně britskou nezávislou, neziskovou organizaci The Wine & Spirit Education Trust, která poskytuje, dnes už celosvětově, nejlepší vzdělání o víně a lihovinách. Kvalifikace WSET jsou celosvětově uznávány jako mezinárodní standard ve znalostech vína a lihovin. Jsou určeny pro ty, kteří svou kariéru teprve začínají, i pro zavedené profesionály a mnoho nadšenců, kteří mají vášeň pro víno a lihoviny.

Kvalifikace WSET se zaměřují na 3 typy vzdělání:

1. Award in Wines

2. Award in Spirits

3. Award in Sake

Mně samozřejmě nejvíce zajímalo Award in Wines, které je dále rozděleno do 4 úrovní:

Level 1 Award in Wines

Level 2 Aard of Wines

Level 3 Award in Wines

Level 4 Diploma in Wines

Na úvod je důležité zmínit, že celé studium probíhá v angličtině. U nás můžete WSET studovat na 2 místech - v Praze v rámci Makro Akademie, nebo v Brně v MKM jazykové škole a překladatelské agentuře. V případě zájmu je nutné sledovat vypsané termíny jednotlivch úrovní. Není to tak, že by se kurzy konaly každý měsíc. Většinou jde o jeden termín v Praze a jeden termín v Brně každý rok (pokud zrovna není covid).

Proč jsem začala?

Poměrně dlouhou dobu jsem si myslela, že dosáhnout na titul Ing. v oboru, který mně baví a u kterého vím, že mně bude živit, je moje maximum. 6 let po škole a můžu říct, že ANI NÁHODU to nestačí. Vinařství a vinohradnictví je dynamický a rychle rozvíjející se obor a pokud chce člověk zůstat v obraze, musí se neustále vzdělávat. Jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla začít s WSET je to mezinárodní uznání. U nás v ČR možná něco znamená, že máte vystudovanou VŠ v oboru vinohradnictví a vinařství, ale ve světě to většinou nikoho zajímat nebude. Ale dejte si za jméno titul DipWSET a budou se na Vás dívat trochu jinak. U některých mezinárodních společností dovážejících vína z celého světa je získání Level 2 Award in Wines dokonce základní kritérium, pokud se u nich ucházíte o práci. Další důvodem ke studiu byla výuka v anglickém jazyce. Angličtinu jsem se učila už od 3.třídy základní školy a vždycky mně bavila (narozdíl od němčiny, ze které mi ještě dneska vstávají vlasy na hlavě, když ji slyším). "Vinařská" angličtina je ale docela specifická a když chcete v budoucnu zvládat vedení degustací i v angličtině, je tohle skvělá příležitost. Třetím, ale určitě ne posledním, důvodem byly mezery ve znalostech světového vinařství a vinohradnictví. V rámci studia na VŠ jsem dostala nějaký všeobecný základ, ale jen velmi zběžný. WSET je jedinečný způsob jak pochopit styly vín v jednotlivých vinařských regionech světa.

Level 1 Award in Wines

Level 1 je v podstatě základní úroveň znalostí. Kurz je jednodenní včetně závěrečné písemné zkoušky. Během kurzu člověk získá základní informace o hlavních typech a stylech vína, o běžných odrůdách révy vinné a jejích charakteristikách, jak skladovat a servírovat různé typy vín, základy párování vín s jídlem a samozřejmě i jak popsat víno podle SAT (Systematic Approach to Tasting Wine) odpovídající této úrovni (v tomhle případě základní popis barvy vína, aromat a chuti). Kurz, kterého jsem se účastnila na podzim roku 2020, vedl český publicista, degustátor a spoluzakladatel časopisu Wine&Degustation, Mgr. Michal Šetka. Mimo teorii jsme ochutnali i 8 různých typů vín. Po celém dni pak proběhla písemná zkouška, která obsahovala 30 otázek s výběrem z více odpovědí. Pro úspěšné absolvování je potřeba 70% správných odpovědí.

Vzhledem k tomu, že se naše testy posílaly na "centrálu" do Londýna, kde se vyhodnocují, čekali jsme na výsledky měsíc. Nakonec se ale dostavil pozitivní výsledek. Level 1 je opravdu základní úroveň a proto si myslím, že by to neměl mít problém zvládnout i naprostý laik (pokud samozřejmě není problém angličtina).

Level 2 Award in Wines

Level 2 jsem měla absolovat v dubnu 2021. Jenže v té době sužoval celý svět covid a tak byl i termín našeho kurzu přeložen. Naštěstí jen na červen 2021. Termín kurzu v Brně mi nevyhovoval a tak jsem vyrazila na tentokrát dvoudenní kurz na Makro Akademii do Prahy. Studijní materiál přišel zhruba o měsíc dřív a tak byla možnost přípravy už před samotným začátkem kurzu. No...upřímně...to nebyl můj případ.

Mimo textovou učebnici byl součástí i pracovní sešit a hodnotící tabulka SAT pro Level 2. I tentokrát vedl kurz Michal Šetka. Během intenzivního dvoudenního učení jsme zíkali informace o tom, jak se vlastně víno vyrábí, jaké faktory ovlivňují výsledný styl vína, klíčové bílé a modré odrůdy a jejich charakteristiky, důležité vinařské regiony, ve kterých se tyto odrůdy pěstují a nakonec i produkce šumivých, sladkých a fortifikovaných vín. Mimo tento dvoudenní kurz doporučují ještě 12 hodin samostudia. Ano, opravdu je lepší vzít si toto doporučení k srdci. Mimo teorii na studenty čeká i degustace 35 vín. Na konci druhého dne opět následuje písemná zkouška, která obsahuje 50 otázek s výběrem z více odpovědí. Pro to, aby jste prošli, potřebujete min 55%. Pravděpodobně si říkáte, že to není zrovna moc. No...není...ale i tak jsem se u některých otázek zapotila.

Na výsledky jsem tentokrát čekala mnohem déle. Covid. Ale nakonec jsem se dočkala. S úspěšností 78% přišel diplom "pass with merit". Kdybych tehdy poslechla doporučení a měla knihu přečtenou, než začal kurz, mohlo to být "pass with distinction". Ale kdo chce moc, většinou nemá nic. Tak díky bohu za mých usmrkaných 78%.

Level 3 Award in Wines

Level 3 je zatím můj nejčerstvější zážitek. Na tuhle část jsem se těšila nejvíc, ale zároveň to byla moje největší výzva. Tady už jsem věděla, že moje znalosti ze školy v žádném případě nebudou stačit ... Tuto úroveň k nám do republiky jezdí učit nizozemský Master of Wine, Frank Smulders, který se pohybuje v bussinesu s vínem od roku 1985 a v roce 1992 se stal druhým evropským Master of Wine. Frank učí kurzy WSET ve více než 15 zemích světa. Už jen myšlenka na to, že strávím 4 dny s člověkem, který má zkušeností a vědomostí jako málokdo, byla neuvěřitelná.  A jak se později ukázalo, Frank není jen profík ve svém oboru, ale také velmi přátelský a zábavný člověk.

Kurz probíhal v Brně v lednu letošního roku. Byly to intenzivní 4 dny plné, pro mně naprosto nových, informací a úžasných vín (během kurzu jsme jich ochutnali něco přes 70). Studijní materiály dorazily zhruba měsíc dopředu a já věděla, že stejnou chybu podruhé neudělám a tu knihu minimálně jednou přečtu ještě před samotným kurzem. No dobře...téměř jednou...

Tato úroveň WSET už zabíhá poměrně do detailů. Už neřešíte pouze vinařské státy, ale i jejich regiony, klíčové odrůdy, typy vín a jakým procesem jich dosáhnout. Jen Francie zabrala jeden celý den! A kde je Itálie, Německo, Rakousko, Španělsko, Portugalsko a tzv. Nový Svět (Austrálie, USA, Chile, Argentina, Jižní Afrika, Nový Zéland apod.)?! A to se ještě vůbec nebavím o světové produkci šumivých a fortifikovaných vín. To, že mimo kurz doporučují i min 50 hodin samostudia, má svůj význam. Jen samotný kurz prostě nestačí. Tentokrát bylo potřeba tomu věnovat mnohem víc času a úsilí.

Naštěstí v téhle úrovni není závěrečná zkouška součástí kurzu. Díky bohu!

Naší skupině stanovili termín 19.května 2022. Zkouška byla rozdělena do 3 částí. První část tvořil znalostní test s 50 otázkami, kde bylo potřeba vybrat správnou odpověď ze 4 možných. Druhou část tvořil písemný test, kde se vyžaduje psaná odpověď. 4 okruhy otázek, 4 odpovědi. Co jsem ovšem nečekala, bylo to, že každý okruh otázek zabral celou jednu A4! Až tehdy mi došlo, proč máme na tyto dvě části zkoušky 2 hodiny...ach, mé naivní já. Třetí a poslední částí závěrečné zkoušky je trocha praxe. Dostala jsem 2 vína, slepé vzorky, jedno bílé a jedno červené, které bylo potřeba důkladně popsat. Praktická zkouška trvala 30 minut. Pro úspěšné složení závěrečné zkoušky je potřeba získat min 55% z každé části. Neúspěch v jedné z částí znamená FAIL celé zkoušky.

Výsledky by měly být za 8 týdnů. Předpokládám, že začátkem července bych i já mohla znát svůj výsledek. Jediné, co mě na celé té situaci trochu uklidňuje, je neomezená možnost opravných pokusů. HURÁ!

Nicméně studium WSET mi přivedlo do cesty spoustu nových, úžasných lidí. Během těch 2 let jsem se poznala se sommeliéry, obchodníky s vínem, restauratéry, nákupčími, importéry nebo třeba jen s pouhými nadšenci do vína. Každý z nich byl v něčem jedinečný a přitom máme všichni společnou vášeň...pro víno!

Víno totiž lidi opravdu spojuje :)

Pro více info ke kurzům WSET: https://www.mkm.cz/kurzy-wset/wset/