Studium WSET
Co je WSET?
WSET je zkratka pro původně britskou nezávislou, neziskovou organizaci The Wine & Spirit Education Trust, která poskytuje, dnes už celosvětově, nejlepší vzdělání o víně a lihovinách. Kvalifikace WSET jsou celosvětově uznávány jako mezinárodní standard ve znalostech vína a lihovin. Jsou určeny pro ty, kteří svou kariéru teprve začínají, i pro zavedené profesionály a mnoho nadšenců, kteří mají vášeň pro víno a lihoviny.
Kvalifikace WSET se zaměřují na 3 typy vzdělání:
1. Award in Wines
2. Award in Spirits
3. Award in Sake
Mně samozřejmě nejvíce zajímalo Award in Wines, které je dále rozděleno do 4 úrovní:
Level 1 Award in Wines
Level 2 Aard of Wines
Level 3 Award in Wines
Level 4 Diploma in Wines
Na úvod je důležité zmínit, že celé studium probíhá v angličtině. U nás můžete WSET studovat na 2 místech - v Praze v rámci Makro Akademie, nebo v Brně v MKM jazykové škole a překladatelské agentuře. V případě zájmu je nutné sledovat vypsané termíny jednotlivch úrovní. Není to tak, že by se kurzy konaly každý měsíc. Většinou jde o jeden termín v Praze a jeden termín v Brně každý rok (pokud zrovna není covid).
Proč jsem začala?
Poměrně dlouhou dobu jsem si myslela, že dosáhnout na titul Ing. v oboru, který mně baví a u kterého vím, že mně bude živit, je moje maximum. 6 let po škole a můžu říct, že ANI NÁHODU to nestačí. Vinařství a vinohradnictví je dynamický a rychle rozvíjející se obor a pokud chce člověk zůstat v obraze, musí se neustále vzdělávat. Jeden z důvodů, proč jsem se rozhodla začít s WSET je to mezinárodní uznání. U nás v ČR možná něco znamená, že máte vystudovanou VŠ v oboru vinohradnictví a vinařství, ale ve světě to většinou nikoho zajímat nebude. Ale dejte si za jméno titul DipWSET a budou se na Vás dívat trochu jinak. U některých mezinárodních společností dovážejících vína z celého světa je získání Level 2 Award in Wines dokonce základní kritérium, pokud se u nich ucházíte o práci. Další důvodem ke studiu byla výuka v anglickém jazyce. Angličtinu jsem se učila už od 3.třídy základní školy a vždycky mně bavila (narozdíl od němčiny, ze které mi ještě dneska vstávají vlasy na hlavě, když ji slyším). "Vinařská" angličtina je ale docela specifická a když chcete v budoucnu zvládat vedení degustací i v angličtině, je tohle skvělá příležitost. Třetím, ale určitě ne posledním, důvodem byly mezery ve znalostech světového vinařství a vinohradnictví. V rámci studia na VŠ jsem dostala nějaký všeobecný základ, ale jen velmi zběžný. WSET je jedinečný způsob jak pochopit styly vín v jednotlivých vinařských regionech světa.
Level 1 Award in Wines
Level 1 je v podstatě základní úroveň znalostí. Kurz je jednodenní včetně závěrečné písemné zkoušky. Během kurzu člověk získá základní informace o hlavních typech a stylech vína, o běžných odrůdách révy vinné a jejích charakteristikách, jak skladovat a servírovat různé typy vín, základy párování vín s jídlem a samozřejmě i jak popsat víno podle SAT (Systematic Approach to Tasting Wine) odpovídající této úrovni (v tomhle případě základní popis barvy vína, aromat a chuti). Kurz, kterého jsem se účastnila na podzim roku 2020, vedl český publicista, degustátor a spoluzakladatel časopisu Wine&Degustation, Mgr. Michal Šetka. Mimo teorii jsme ochutnali i 8 různých typů vín. Po celém dni pak proběhla písemná zkouška, která obsahovala 30 otázek s výběrem z více odpovědí. Pro úspěšné absolvování je potřeba 70% správných odpovědí.
Vzhledem k tomu, že se naše testy posílaly na "centrálu" do Londýna, kde se vyhodnocují, čekali jsme na výsledky měsíc. Nakonec se ale dostavil pozitivní výsledek. Level 1 je opravdu základní úroveň a proto si myslím, že by to neměl mít problém zvládnout i naprostý laik (pokud samozřejmě není problém angličtina).

Level 2 Award in Wines
Level 2 jsem měla absolovat v dubnu 2021. Jenže v té době sužoval celý svět covid a tak byl i termín našeho kurzu přeložen. Naštěstí jen na červen 2021. Termín kurzu v Brně mi nevyhovoval a tak jsem vyrazila na tentokrát dvoudenní kurz na Makro Akademii do Prahy. Studijní materiál přišel zhruba o měsíc dřív a tak byla možnost přípravy už před samotným začátkem kurzu. No...upřímně...to nebyl můj případ.
Mimo textovou učebnici byl součástí i pracovní sešit a hodnotící tabulka SAT pro Level 2. I tentokrát vedl kurz Michal Šetka. Během intenzivního dvoudenního učení jsme zíkali informace o tom, jak se vlastně víno vyrábí, jaké faktory ovlivňují výsledný styl vína, klíčové bílé a modré odrůdy a jejich charakteristiky, důležité vinařské regiony, ve kterých se tyto odrůdy pěstují a nakonec i produkce šumivých, sladkých a fortifikovaných vín. Mimo tento dvoudenní kurz doporučují ještě 12 hodin samostudia. Ano, opravdu je lepší vzít si toto doporučení k srdci. Mimo teorii na studenty čeká i degustace 35 vín. Na konci druhého dne opět následuje písemná zkouška, která obsahuje 50 otázek s výběrem z více odpovědí. Pro to, aby jste prošli, potřebujete min 55%. Pravděpodobně si říkáte, že to není zrovna moc. No...není...ale i tak jsem se u některých otázek zapotila.
Na výsledky jsem tentokrát čekala mnohem déle. Covid. Ale nakonec jsem se dočkala. S úspěšností 78% přišel diplom "pass with merit". Kdybych tehdy poslechla doporučení a měla knihu přečtenou, než začal kurz, mohlo to být "pass with distinction". Ale kdo chce moc, většinou nemá nic. Tak díky bohu za mých usmrkaných 78%.

Level 3 Award in Wines
Level 3 je zatím můj nejčerstvější zážitek. Na tuhle část jsem se těšila nejvíc, ale zároveň to byla moje největší výzva. Tady už jsem věděla, že moje znalosti ze školy v žádném případě nebudou stačit ... Tuto úroveň k nám do republiky jezdí učit nizozemský Master of Wine, Frank Smulders, který se pohybuje v bussinesu s vínem od roku 1985 a v roce 1992 se stal druhým evropským Master of Wine. Frank učí kurzy WSET ve více než 15 zemích světa. Už jen myšlenka na to, že strávím 4 dny s člověkem, který má zkušeností a vědomostí jako málokdo, byla neuvěřitelná. A jak se později ukázalo, Frank není jen profík ve svém oboru, ale také velmi přátelský a zábavný člověk.
Kurz probíhal v Brně v lednu letošního roku. Byly to intenzivní 4 dny plné, pro mně naprosto nových, informací a úžasných vín (během kurzu jsme jich ochutnali něco přes 70). Studijní materiály dorazily zhruba měsíc dopředu a já věděla, že stejnou chybu podruhé neudělám a tu knihu minimálně jednou přečtu ještě před samotným kurzem. No dobře...téměř jednou...
Tato úroveň WSET už zabíhá poměrně do detailů. Už neřešíte pouze vinařské státy, ale i jejich regiony, klíčové odrůdy, typy vín a jakým procesem jich dosáhnout. Jen Francie zabrala jeden celý den! A kde je Itálie, Německo, Rakousko, Španělsko, Portugalsko a tzv. Nový Svět (Austrálie, USA, Chile, Argentina, Jižní Afrika, Nový Zéland apod.)?! A to se ještě vůbec nebavím o světové produkci šumivých a fortifikovaných vín. To, že mimo kurz doporučují i min 50 hodin samostudia, má svůj význam. Jen samotný kurz prostě nestačí. Tentokrát bylo potřeba tomu věnovat mnohem víc času a úsilí.
Naštěstí v téhle úrovni není závěrečná zkouška součástí kurzu. Díky bohu!
Naší skupině stanovili termín 19.května 2022. Zkouška byla rozdělena do 3 částí. První část tvořil znalostní test s 50 otázkami, kde bylo potřeba vybrat správnou odpověď ze 4 možných. Druhou část tvořil písemný test, kde se vyžaduje psaná odpověď. 4 okruhy otázek, 4 odpovědi. Co jsem ovšem nečekala, bylo to, že každý okruh otázek zabral celou jednu A4! Až tehdy mi došlo, proč máme na tyto dvě části zkoušky 2 hodiny...ach, mé naivní já. Třetí a poslední částí závěrečné zkoušky je trocha praxe. Dostala jsem 2 vína, slepé vzorky, jedno bílé a jedno červené, které bylo potřeba důkladně popsat. Praktická zkouška trvala 30 minut. Pro úspěšné složení závěrečné zkoušky je potřeba získat min 55% z každé části. Neúspěch v jedné z částí znamená FAIL celé zkoušky.
Výsledky by měly být za 8 týdnů. Předpokládám, že začátkem července bych i já mohla znát svůj výsledek. Jediné, co mě na celé té situaci trochu uklidňuje, je neomezená možnost opravných pokusů. HURÁ!

Víno totiž lidi opravdu spojuje :)
Pro více info ke kurzům WSET: https://www.mkm.cz/kurzy-wset/wset/